Antreprenoriatul feminin, soluția pentru creșterea PIB-ului național prin proiectul „Femeie Lider”

Grupul de inițiativă în politici publice VERTIK pentru Viitor lansează proiectul „Femeie Lider”, cu scopul de a contribui la creșterea cu 1% a PIB-ului național prin antreprenoriat feminin.

Evenimentul de lansare va avea loc joi, 1 octombrie, ora 18.00, la Aria TNB, pe terasa Teatrului Național București.*

88% dintre români cred că femeile sunt potrivite pentru a conduce afaceri într-o măsură mare sau foarte mare, iar 89% dintre ei consideră că afacerile conduse de către manageri sau acționari femei sunt de încredere arată studiul de percepție** lansat de Asociația VERTIK pentru Viitor în martie 2020. Domeniile în care femeile antreprenor și manager sunt văzute ca fiind competente sunt: HORECA, sănătate, educație, marketing și profesii liberale. La capătul listei sunt domeniile tehnice: inginerie, transporturi, construcții sau agricultură.

 

 Atât rapoartele oficiale, cât și încrederea pe care o au românii în femeile antreprenor, ne arată că România are o resursă majoră de competitivitate în antreprenoriatul feminin. Ține de noi să transformăm acest potențial într-un vector de creștere economică, după modele deja testate în Canada, Spania sau Polonia. Ca țară, avem de câștigat dacă valorificăm potențialul femeilor antreprenor, mai ales în sectoare economice competitive, ca IT&C, cercetare, inovare tehnologică, arii încă puternic segregate”, declară Daniela Șerban, președintă și co-fondatoare VERTIK.

 

Așadar, femeile pot schimba România prin antreprenoriat, dar au nevoie de:  (1) politici publice care să accelereze dezvoltarea, (2) educație antreprenorială, educație financiară și mentorat de calitate care să suplinească lipsa de experiență managerială, precum și (3) acces la resurse financiare și sprijinirea inițiativelor antreprenoriale. 

De aceea, grupul de inițiativă în politici publice VERTIK pentru Viitor, fondat de Daniela Șerban, lansează proiectul „Femeie Lider” pentru a contribui la dezvoltarea socială și economică a României prin antreprenoriat feminin.

Proiectul „Femeie Lider” va identifica 10 doamne sau domnișoare care pot deveni următorii lideri ai României. Ele vor intra într-un program de mentorat special conceput, care le va susține și amplifica potențialul de performanță, aptitudinile și abilitățile, prin îmbinarea educației antreprenoriale cu cercetarea și analiza politicilor publice. În cadrul programului, cele 10 discipole vor fi incluse în grupul de cercetare și analiză, pentru a identifica până la finalul anului un set de idei și propuneri de politici publice, cu scopul de a contribui la creșterea cu 1% a PIB-ul național prin antreprenoriat feminin.

Etapele proiectului „Femeie Lider” se derulează astfel:

  1. 28 septembrie – 11 octombrie  – campanie națională de selecție prin intermediul www.vertik.ro. Aplicațiile constau în încărcarea pe website a unui video de prezentare cu durata maximă de 1 minut și două texte de maxim 300 de cuvinte care să răspundă la întrebările: 1. „Ce te pasionează cel mai mult în prezent? De ce?” și 2. „Cum vezi posibilitatea unei transformări în viața ta? Ce ți-ai dori să schimbi și ce greutăți crezi că ai întâmpina?” 
  2. 12 octombrie – 20 octombrie – evaluarea și selecția aplicațiilor de către juriul format din Daniela Șerban (fondatoare VERTIK și profesionist în finanțe), Corneliu Bodea (președinte al Centrului Român al Energiei), Dr. Wargha Enayati (Fondator Rețeaua Regina Maria și Enayati Medical City), Adriana Goleanu (fondatoare Lotus Cosmetics, președinta Organizației Patronale a Industriei Cosmetice), Mihaela Nădășan (Director General Adjunct, Banca Transilvania) și Ana Maria Mihăescu (Membru CA Raiffeisen Bank și MedLife).
  3. 22 octombrie – 8 noiembrie 2020 – sesiune de coaching și mentorat de 20 de ore, desfășurate în 10-15 discuții online, oferite de către profesioniști de excepție, experți în psihologie, comunicare, marketing, antreprenoriat și politici publice. Mentorii care se vor implica în proiect sunt: Christina Verchere (CEO OMV Petrom), Sergiu Neguț (co-fondator FintechOS), Mihaela Miroiu (scriitoare, profesoară universitară la SNSPA și conducătoare de doctorat în științe politice), Radu Magdin (CEO Smartlink Communications), Anca Burke (Chief Strategy Officer la idrive AI), Cristian Dumitrache (trainer Al Ferasa) și Raluca Tita (psiholog, Marketing Manager la EcoFinance).

După parcurgerea etapelor proiectului, cele 10 vor fi desemnate timp de un an ambasadoarele VERTIK și vor fi implicate în campaniile de comunicare și afaceri publice pentru promovarea propunerilor de politici publice elaborate în proiect. Acestea vor avea oportunitatea de a participa la evenimentele VERTIK, vor beneficia de sprijinul mentorilor și al echipei, care le va urmări îndeaproape evoluția timp de un an de zile, pentru a documenta parcursul lor antreprenorial în cadrul proiectului „Femeie Lider”.

*Invitația de presă care conține agenda evenimentului de lansare din 1 octombrie ora 18.00 poate fi accesată în link-ul:

 https://docs.google.com/document/d/1O5HAmN_hq-OIfDMxunCzIcUOno0DfnWc/edit#

Partenerii principali ai proiectului: Banca TransilvaniaHervis Sports & Fashion RomaniaLotus Cosmetics.

Parteneri instituționali: Eval Transilvania, Evantage SOFT și Poiana Winery sunt parteneri, în timp ce Aria TNBAnverguraBlue Rock Financial ServicesCEG FinancialDomokos PartnersEconosofiaENAYATI GroupPhoenix Media și Tudor Communication.

Parteneri media sunt: Radio România ActualitățiFinancial IntelligenceJURIDICEMoney.roThe Diplomat.

**Studiul inițiat de către think tank-ul VERTIK și-a propus să măsoare nivelul încrederii și al prejudecății față de antreprenoriatul feminin, un domeniu în care România are performanțe bune raportate la media europeană. Studiul de piață a fost realizat de către agenția de studii de piață IZI data în luna februarie 2020, prin metodologia CAWI, pe un eșantion reprezentativ național urban, în rândul a 1008 respondenți, eroare de eșantionare de 3,1%.

Despre VERTIK

VERTIK pentru Viitor este un grup de inițiativă în politici publice, fondat de Daniela Șerban, care își propune să contureze o viziune pe termen lung pentru România, pornind de la avantajele competitive și potențialul de valoare adaugată mare ale acesteia și integrarea lor în oportunitățile internaționale. VERTIK este cel mai nou think tank pentru economie și antreprenoriat care va analiza și propune soluții pentru ca România să-și atingă potențialul și să devină o națiune prosperă. Grupul include o echipă de cercetare și analiză independentă, compus din reprezentanți ai societății civile și ai mediului antreprenorial.

Daniela Șerban este și inițiatoare și președinte ARIR (Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România) și deține o bogată experiență în piața de capital, presă și consultanță.