Grup de inițiativă în politici publice

Viziunea VERTIK

VERTIK pentru Viitor este cel mai nou Think Tank din România dedicat politicilor publice pentru dezvoltare sustenabilă și revenirea economiei post-pandemie. 

Un incubator de idei pentru creștere economică bazat pe valori, VERTIK are o viziune care integrează politici de dezvoltare a capabilităților noastre, construcții orizontale, transversale și sectoriale pentru o Românie prosperă, pregătită pentru viitor. 

Reîntoarcerea românilor în țară, nevoia de modele autentice, un antreprenoriat sănătos și în creștere, o agricultură sustenabilă, sunt doar câteva exemple tematice de politici publice care aduc aportul la capacitatea țării noastre de creștere și prosperitate durabilă.

Obiectivele VERTIK

  1. Oferirea de resurse educaționale pentru dezvoltarea abilităților de antreprenoriat;
  2. Evaluarea periodică a statusului implementării celor mai bune practici de antreprenoriat din România;
  3. Îmbunătățirea modului de prezentare și comunicare a antreprenorilor și companiilor pe care le conduc;
  4. Monitorizarea proceselor legislative cu impact asupra companiilor din România, promovarea modificărilor de interes pentru companii, evaluarea impactului și modul de aplicare a legislației;
  5. Elaborarea propunerilor de politici publice destinate antreprenorilor și IMM-urilor.

CE NE PROPUNEM​

Vom promova schimburile economice și culturale în calitate de mediator non-partizan și independent.

Vom încuraja dezbaterea națională centrată pe politici publice care pot să producă efecte reale.

Vom susține căi de acțiune pe măsura provocărilor momentului și ale viitorului.

CE FACEM

Pornim de la analize obiective, bazate pe cifre și realități concrete, pentru a pune în discuție subiectele importante ale agendei economice și de afaceri.

În calitate de think tank independent, ne asumăm rolul de a aduce la aceeași masă în conversație expertiză academică și experiență practică, pentru a defini și propune soluții aplicabile.

PROIECTE RELEVANTE

“Femeie Lider”, din Septembrie 2020 – prezent
Prin acest proiect ne-am propus să contribuim la dezvoltarea socială și economică a României și să inovam prin îmbinarea educației antreprenoriale cu cercetare și analiză de politici publice.

Astfel, proiectul a identificat, în urmă unei campanii naționale de selecție desfășurată în septembrie – octombrie 2020, cu o audiență de 250.000 persoane în online, 10 Femei Lider care vor contribui la susținerea femeilor și dezvoltarea României. Peste 1.200 de doamne s-au arătat interesate de proiect și s-au alăturat comunității VERTIK.
Cele 10 doamne selectate au urmat un program de mentorat de 20 de ore în perioada octombrie – noiembrie 2020, susținut de 10 mentori, profesioniști de excepție, experți în psihologie, comunicare, marketing, antreprenoriat și politici publice, special conceput pentru a le susține și amplifică potențialul de performanță, aptitudinile și abilitățile, prin îmbinarea educației antreprenoriale cu cercetarea și analiză politicilor publice.

Ulterior, cele 10 doamne au format un grup de lucru și au elaborat o amplă analiză și cercetare a situației din România privind decalajele de gen. Astfel, a fost elaborată și validată problema de politică publică pe care VERTIK vrea să o rezolve și a fost organizată o dezbatere publică în 9 martie 2021, la care au participat peste 10 decidenți politici și peste 50 de reprezentanți ai ONG-urile relevante, antreprenori, presă.

VERTIK Junior, din Martie 2021

VERTIK și Kidprenor, un program de educație antreprenorială și financiară pentru copiii din România, derulează proiectul „VERTIK Junior”, prin care aproape 400 de părinți din întreaga țară și-au arătat interesul în luna martie pentru copiii lor cu vârsta între 9 și 11 ani pentru a urma primul curs de antreprenoriat din viața lor. Cu sprijinul partenerilor privați am oferit 10 burse pentru 10 copii cu inițiativă în afaceri. Scopul proiectului este, pe de-o parte, să oferim celor mici posibilitatea de a învăța, într-o manieră distractivă, adaptată vârstei, noțiuni antreprenoriale și financiare de bază, precum și să documentăm progresul celor 10 copii prin teste de evaluare la începutul și finalul primului curs săptămânal, timp de 3 luni, cu un instructor specializat.

Obiectivul nostru este o coaliție națională în jurul unui Plan de Acțiune (care să includă un proiect pilot) pentru dobândirea de către copiii din România încă din copilărie a abilităților antreprenoriale și financiare. Considerăm important să găsim soluții alternative pentru rezolvarea următoarei probleme: Copiii din România nu au acces unitar, într-un format ușor accesibil și de înțeles adaptat vârstei, la noțiuni antreprenoriale și financiare de bază.

În 22 noiembrie VERTIK a organizat o audiere publică cu denumirea ”Viitorul Șanselor Egale” unde au fost Majoritatea covârșitoare a femeile martore care au depus în scris și și-au susținut public depoziția nu mai acceptă jumătățile de măsură. Ele doresc ca șansele egale să fie aduse în viitorul apropiat, cât mai aproape de prezent, prin accelerarea recuperării decalajelor de gen cu ajutorul unor măsuri de tip hard. Comisia de Inițiere a audierii publice a fost compusă din Daniela Șerban, președintele Asociației pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România (ARIR) și inițiator VERTIK, Anca Dragu, Președinta Senatului României, Alexandra Bocșe, Consilier de stat Administrația Prezidențială, Raluca Turcan, Ministrul muncii și protecției sociale și Luminița Popescu, Secretar de stat în Ministerul Muncii și Protecției Sociale și președintele Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați. Următoarele instituții și organizații reprezentative interesate de problematica dezbătută au prezentat depoziții scrise și verbale:
– Reprezentanța Comisiei Europene în România
– Romanian Diversity Chamber of Commerce
– Romanian Women’s Lobby
– Reprezentanța grupului Băncii Europene de Investiții în România
– Banca Națională a României
– Patronatul Național al Femeilor de Afaceri din IMM-uri
– Raiffeisen Bank
– Demos, filiala Cluj Napoca
– Dentons Europe – Zizzi-Caradja și Asociații SPARL
– Sindicatul Național Finanțe Publice SindFISC