VERTIK te invită la dezbaterea publică

”Evaluarea și monitorizarea diferențelor de gen în România”

9 martie 2021, 17:00 – 20:00
Online

Asociația VERTIK pentru Viitor organizează în data de 9 martie, începând cu orele 17:00 o dezbatere publică privind egalitatea de gen și impactul asupra antreprenoriatului feminin. 

 

Problema propusă de VERTIK: Diferențele de gen înregistrate de România în domeniile participării economice și accesului femeilor la oportunități, promovării femeilor de carieră în poziții de decizie în politică, management și administrație, ratei de ocupare a femeilor, plății și salarizării egale pentru muncă și valoare adăugată egală, accesului la finanțare a start-up-urilor cu antreprenoriat feminin, sau ratei de abandon școlar în mediul rural, nu sunt măsurate și evaluate în mod regulat pe baza unor indicatori statistici agregați care să permită integrarea perspectivei drepturilor femeilor și egalității de șanse în procesele de elaborare a politicilor publice și asigurarea reprezentării femeilor la toate nivelurile procesului decizional politic.  

Scopul acestui demers este o propunere de politică publică care să rezolve problema menționată mai sus.

La eveniment vor participa oficiali ai Comisiei Europene, Băncii Europene de Investiții, reprezentanți ai mediului legislativ și guvernamental din România, antreprenoare cu experiență, lideri din lumea afacerilor, reprezentanți ai asociațiilor de antreprenori și femei de afaceri, alte asociații interesate de subiect, precum și presa. 

Evenimentul va beneficia de traducere.

 

Echipa VERTIK – Daniela Șerban, Daniela Aldescu, Anamaria Corca, Marcela Colica, Melisa Menagi

Ambasadoarele VERTIK – Dana Lupșa, Diana Mardarovici, Cristina Chiorsac, Marilena Gheorghe, Cristina Grigore, Cătălina Verdeș, Adina Risipitu, Diana-Maria Georgescu, Mariana Stan, Roxana Haja

INVITAȚI

AGENDĂ

Deschidere / Sesiunea I 17:00 - 17:45

Politici publice europene și naționale în egalitatea de gen și antreprenoriat, indicatori și evaluare

Invitați:

  • Anca Dragu, Președinta Senatului României
  • Agnieszka Wojdyr, Directoratul General Întreprinderi și Antreprenoriat (DG GROW), Comisia Europeană
  • Dr Lara Tassan Zanin, Director România, Banca Europeană de Investiții
  • Luminița Popescu, Secretar de Stat, Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între femei și bărbați

Invitat special:

  • Marta Życińska, Vicepreședinte Marketing și Comunicare, CEE Mastercard

Moderator:

  • Daniela Șerban, Inițiator și Președinte VERTIK pentru Viitor

Sesiunea II 17:45 – 18:15

Cariere de succes și modele de reușită, accesul femeilor la participarea economică și oportunități

Invitați:

  • Ana Maria Mihăescu, Membru Consiliu de Administrație MedLife și Raiffeisen Bank
  • Paloma Castro Martinez, Fondator inițiativa europeană WeInvest, fost director global Louis Vuitton Moet Henessy, Lime, TedX Speaker
  • Maria Axente, Director Inteligență Artificială Pricewaterhouse Coopers Marea Britanie
  • Carmen Gavrilescu, Antreprenor Food Consulting Development, Președinta Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu
  • Andreea Răducan, Președinte Fundația Olimpică Română
  • Dana Lupșa, Ambasadoare VERTIK

Moderator:

  • Radu Magdin, Consultant și Trainer, Leadership și Empowerment

Sesiunea III 18:15 – 20:00

Definirea, măsurarea și urmărirea unor indicatori de egalitate de gen în România. Discuție interactivă pe marginea problematicii identificată de VERTIK

Problema propusă de VERTIK (”Problema”)

Diferențele de gen înregistrate de România nu sunt măsurate, evaluate sau monitorizate în mod regulat pe baza unor indicatori statistici agregați care să permită integrarea perspectivei drepturilor femeilor și egalității de șanse în procesele de elaborare a politicilor publice și asigurarea reprezentării femeilor la toate nivelurile procesului decizional politic. Aceste diferențe se înregistrează non-exhaustiv în următoarele domenii:

  • participarea economică și accesul femeilor la oportunități;
  • promovarea femeilor în carieră, în poziții de decizie în politică, management și administrație;
  • rata de ocupare a femeilor, plată și salarizare egală pentru muncă și valoare adăugată egală;
  • acces la finanțare a start-up-urilor cu antreprenoriat feminin;
  • rata de abandon școlar în mediul rural.

ParticipanțiCNS Cartel ALFA filiala Mehedinți, Comisia Națională de Femei, Europuls, Facultatea de Business-Universitatea Babeș Bolyai Cluj Napoca, Facultatea de Comunicare și Relații Publice-SNSPA, Patronatul Național al Femeilor de Afaceri,  Romanian Diversity Chamber of Commerce (RDCC)

Moderator: Daniela Șerban, Inițiator și Președinte VERTIK pentru Viitor

Facilitator: Diana-Maria Georgescu, Ambasadoare VERTIK

În anticiparea dezbaterii am aprecia să ne transmiteți până în data de 8 martie 2021 opinia dumneavoastră prin intermediul formularului de la următorul link:
https://forms.gle/TFK6mfvxzfFWjKfw5

Proiectul este susținut de partenerii noștri

Partener Strategic

Partener Principal

Partener instituțional

Parteneri media

Înregistrează-te la eveniment

    Adaugă În Calendar

    Urmăriți discuția online

    Agnieszka Wojdyr, Directoratul General Întreprinderi și Antreprenoriat (DG GROW), Comisia Europeană

    Responsabil pe politici în Directoratul General Întreprinderi și Antreprenoriat (DG GROW), responsabil pe accesarea finanțării pentru IMM-uri.

    De asemenea este responsabilă pentru implementarea instrumentelor financiare ale Programului COSME (datorii și capitaluri proprii), pregătirea viitorului Program InvestEU și pentru probleme de gen în finanțare. Pe parcursul celor 15 ani în Comisia Europeană, a ținut diverse poziții în legătură cu suportul UE pentru IMM și competitivitatea sectoarelor industriale( incluzând textile, îmbrăcăminte și industria creativă), cât și în sfera dreptului concurenței.

    Paloma Castro Martinez, Fondator inițiativa europeană WeInvest, fost director global Louis Vuitton Moet Henessy, Lime, TedX Speaker

    Paloma Castro Martinez este fondatorul WeInvest, cu scopul de a permite femeilor să investească mai bine și mai mult. Obiectivul este crearea unei platforme atractive, prin introducerea unui sistem de evaluare sustenabil pentru femei: metodologia ESG + F; unde F va evalua în ce măsură băncile / instituțiile, consilierii financiari și produsele de investiții sunt favorabile femeilor. Paloma este Senior Executive în probleme de piață strategice, relațiile cu investitorii, politica digitală, afaceri publice, comunicare și dezvoltare de marcă. Anterior, a lucrat pentru mai multe companii FT50 de la McDonalds, eBay, Paypal, a servit ca Director Afaceri Corporative Globale pentru Louis Vuitton Moet Henessy, Cartier și Lime, start-up-ul din Sillicon Valley care a înregistrat o creștere spectaculoasă. 

    Paloma a condus anterior departamentul pentru afaceri guvernamentale globale al grupului Richemont și de-a lungul carierei sale, a dezvoltat departamentele de reglementare, comunicare și afaceri publice ale unora dintre cele mai relevante corporații la nivel mondial.

    Paloma Castro Martinez este avocat și deține un masterat în drept european și altul în managementul mediului precum și o diplomă în științe politice.

    Carmen Gavrilescu, Antreprenor Food Consulting Development, Președinta Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu

    Carmen Gavrilescu este Președinta Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu și un Food Development Antreprenor cu înaltă experiență. Obținerea Indicației Geografice Protejate (IGP) pentru Salamul de Sibiu ca brand românesc i se datorează. Succesul a fost validat la data de 9 februarie 2016 când salamul de Sibiu a fost înscris în Jurnalul Oficial al UE fiind încadrat în sistemul European de calitate IGP. Doctor în științe – este un adevărat deschizător de drum, lucrează în prezent în proiecte ce promovează sustenabilitatea locală având în centrul atenției produsele alimentare specifice zonelor rurale. A creat contribuţii de o reală valoare în domenii noi ale industriei alimentare – ex. inițiator al sistemului de clasificare al carcaselor și implementarea sistemelor de calitate europene pentru produsele alimentare în România.  

    Promovează egalitatea de gen susținând antreprenoriatul feminin. A lucrat în echipa de marketing comunicare a companiei Agricola Bacău, în echipa de management de board a companiei Salsi  Sinaia și conduce Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu de mai bine de 5 ani.

    Ana Maria Mihaescu, Membru Consiliu de Administrație MedLife și Raiffeisen Bank

    În ultimii 20 ani, Ana Maria Mihăescu a condus misiunea Corporaţiei Financiare Internaţionale din România, divizie a Băncii Mondiale şi cel mai mare finanţator al sectorului privat în ţările emergente. În perioada 2011 – 2016, Ana Maria Mihăescu a avut rol decizional în ceea ce priveşte proiectele IFC din mai multe ţări euro­pene, inclusiv Ro­mânia. Anterior a ocupat funcţii de top management în sectorul bancar.