Majoritatea covârșitoare a femeile martore care au depus în scris și și-au susținut public depoziția în cadrul audierii publice “Viitorul Șanselor Egale”, organizată de către Asociația VERTIK pentru Viitor, grup de inițiativă în politici publice, propun să privim toate politicile publice și programele bugetare din perspectiva egalității de gen. Astfel, se dorește ca șansele egale să fie aduse cât mai aproape de prezent prin accelerarea recuperării decalajelor de gen cu ajutorul unor măsuri de intervenție tip hard.
Femeile-martor la audierea publică doresc includerea unor măsuri asiguratorii și sancționatorii și unor termene-limită în toate reglementările și în toată legislația cu impact asupra problematicii egalității de gen, pentru a permite colectarea cuprinzătoare și sistematică a unor date amănunțite privind aceste decalaje, atât în profil teritorial, cât și pe tipuri de activitate economică și socială.
Conștientizarea impactului diferit al oricărei politici – inclusiv cele bugetare – asupra femeilor și bărbaților va produce pe termen mediu și lung schimbări în bine în structurile și culturile organizaționale ale instituțiilor guvernamentale. Transparentizarea în mod pro-activ a acestor date va permite publicului larg să conștientizeze mai bine problemele generate în societate și în economie de inegalitățile de gen și să pună presiune pe instituțiile publice și pe companii pentru a lua măsuri concrete în direcția reducerii lor accelerate. Existența unor date coerente, consistente și detaliate colectate din sfera problematicii de gen va permite și entităților private – fie ele societăți comerciale sau asociații neguvernamentale – să creeze și să promoveze produse, proiecte și programe destinate accelerării reducerii decalajelor în acest domeniu.
Acest proces de consultare publică a adus în centrul decidenților politici și a opiniei publice că ritmul actual de recuperare a diferențelor și decalajelor de gen înregistrate în România nu este unul satisfăcător, politicile actuale în domeniul egalității de gen, șanse și tratament între femei și bărbați nu sunt suficient de curajoase, inovative și ambițioase.
Comisia de Inițiere a audierii publice din 22 noiembrie a fost compusă din Daniela Șerban, președintele Asociației pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România (ARIR) și inițiator VERTIK, Anca Dragu, Președinta Senatului României, Alexandra Bocșe, Consilier de stat Administrația Prezidențială, Raluca Turcan, Ministrul muncii și protecției sociale și Luminița Popescu, Secretar de stat în Ministerul Muncii și Protecției Sociale și președintele Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați. Comisia de Experți a audierii publice a avut următorii membri: Mircea Mitruțiu, expert politici publice și advocacy, Daniela Aldescu, cofondator al grupului de inițiativă pentru politici publice VERTIK și Ioan Baciu, avocat, expert european în achiziții publice și egalitate de gen și expert al Comisiei Europene pentru implementarea politicii de coeziune și dezvoltare urbană și regională.
Următoarele instituții și organizații reprezentative interesate de problematica dezbătută au prezentat depoziții scrise și verbale: Reprezentanța Comisiei Europene în România, Romanian Diversity Chamber of Commerce, Romanian Women’s Lobby, Reprezentanța grupului Băncii Europene de Investiții în România, Banca Națională a României, Patronatul Național al Femeilor de Afaceri din IMM-uri, Raiffeisen Bank, Demos, filiala Cluj Napoca, Dentons Europe – Zizzi-Caradja și Asociații SPARL, Sindicatul Național Finanțe Publice SindFISC.
Raportul sinteză al audierii publice poate fi consultat AICI.
Partener principal VERTIK: European Investment Bank. Parteneri eveniment: Dentons. Parteneri strategici: Public Affairs Solutions, RDCC. Parteneri media: Radio Romania Actualitati, Financial Intelligence.ro, Juridice.ro, Mondo TV, Money.ro, Project-E, Klarmedia.
Istoric proiect:
VERTIK primește sprijin guvernamental si din mediul de afaceri pentru primul demers „Femeie Lider”
Cum măsurăm și promovăm egalitatea de gen în România?
VERTIK va propune un set de indicatori de măsurare și evaluare a egalității de gen în România
Despre VERTIK
VERTIK pentru Viitor este un grup de inițiativă în politici publice, fondat de Daniela Șerban, care își propune să contureze o viziune pe termen lung pentru România, pornind de la avantajele competitive, potențialul de valoare adaugată mare ale acesteia și integrarea lor în oportunitățile internaționale. Un incubator de idei pentru creștere economică bazat pe valori, VERTIK are o viziune care integrează politici de dezvoltare a capabilităților noastre, construcții orizontale, transversale și sectoriale pentru o Românie prosperă, pregătită pentru viitor. Grupul include echipe de cercetare și analiză independentă, formate din reprezentanți ai societății civile și ai mediului antreprenorial.