Lansarea campaniei naționale de selecție din cadrul proiectului “Femeie Lider”

Cu sprijinul partenerilor și invitaților noștri, Asociația VERTIK pentru Viitor a lansat „Femeie Lider”, proiectul care își propune să găsească soluții pentru o creștere de 1% a PIB-ul României prin antreprenoriat feminin.

Evenimentul a fost deschis de Daniela Șerban, președinte și co-fondator al Asociației VERTIK pentru Viitor, un grup de inițiativă în politici publice, care își propune să contureze o viziune pe termen lung pentru România, pornind de la punctele noastre forte și oportunitățile internaționale.

Daniela Șerban, Președinte și Co-fondator al Asociației VERTIK pentru Viitor:
Parcurgem cu toții o perioadă dificilă, cu provocări și întrebări noi pe toate planurile. Învățăm să ne adaptăm din mers, să purtăm mască și mănuși, să ne distanțăm fizic, să comunicăm cu preponderență on-line. Ne întrebăm ce va urma? Și cât de mult depinde de noi pentru ca acest ”va urma” să fie bun? Și, pentru a încerca un răspuns, simt nevoia să fac
apel la imaginea Reginei Maria, prima femeie modernă a țării noastre, numită și mama României moderne. De ce era numită așa? Pentru că își iubea semenii și țara. Pentru că a fost un model de patriotism, de altruism și noblețe. Pentru că, în plină epidemie, îngrijea bolnavii de tifos, refuzând să poarte mănuși. Iar atunci când aceștia îi sărutau mâinile, ea spunea ”nu le pot da o mână de cauciuc, au nevoie de mine.” Pentru că ea spunea mereu ”refuz să mă las înfrântă sau să mă simt înfrântă”. Pentru că dorea să construiască pentru țara ei.

 

Am fost onorați să avem în cadrul evenimentului susținerea și intervențiile următorilor profesioniști: Liviu Rogojinaru (Secretar de Stat Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri), Ana Maria Mihăescu (Membru CA Raiffeisen Bank și MedLife), Mihaela Nădășan (Director General Adjunct Banca Transilvania), Corneliu Bodea (Președinte Centrul Român al Energiei), Christina Verchere (CEO OMV Petrom), Mitra Enayati (antreprenor social), Adriana Goleanu (fondatoare Lotus Cosmetics, președinte Organizației Patronale a Industriei Cosmetice), Sergiu Neguț (co-fondator Fintech OS), Mariana Ungureanu (vicepreședinte și co-fondator al Asociației VERTIK pentru Viitor).

A doua parte a evenimentului, a fost deschisă de Aureliu Cojocaru, reprezentant domeniile Poiana Codrilor, Ulmu, Ialoveni, care ne-a introdus cea mai nouă cramă din Republica Moldova, Vinăria Poiana.

Invitați de seamă, ne-au onorat cu prezența la lansarea primul proiect intitulat ”Femeie Lider”, al celui mai nou think tank pentru economie și antreprenoriat, prin care vrem să potențăm o resursă majoră de competitivitate în femeile antreprenoare. Ține de noi să transformăm acest potențial într-un vector de creștere economică, după modele deja testate în Canada, Spania sau Polonia. În martie am realizat un studiu de percepție național față de femeile antreprenor. Potrivit studiului, 88% dintre români cred că femeile sunt potrivite pentru a conduce afaceri într-o măsură mare sau foarte mare, iar 89% dintre ei consideră că afacerile conduse de către manageri sau acționari femei sunt de încredere. 84% dintre participanții la cercetare, reprezentând mediul urban la nivel național, nu văd nicio problemă în a avea drept manager o femeie, în timp ce doar 2% refuză această ipostază.

Vedem în aceste cifre o oportunitate care trebuie să se regăsească în politicile economice și sociale ale României. Acest studiu este un prim pas pe care VERTIK  pentru Viitor îl face în analiza unor domenii ale economiei și societății românești în care datele sunt superficiale, uneori contradictorii.

Proiectul „Femeie Lider” este un proiect prin care vom contribui la promova antreprenoriatul feminin și vom contribui la dezvoltarea socială și economică a României. Evenimentul de lansare a fost organizat cu sprijinul partenerilor principali: Banca Transilvania, Hervis Sports & Fashion Romania, Lotus Cosmetics.

Eval Transilvania, Evantage SOFT și Poiana Winery sunt parteneri, în timp ce Aria TNB, Anvergura, Blue Rock Financial Services, CEG Financial, Domokos Partners, Econosofia, ENAYATI Group, Phoenix Media și Tudor Communication sunt parteneri instituționali, iar parteneri media sunt: Radio România Actualități, Financial Intelligence, JURIDICE, Money.ro, The Diplomat.