Știința, tehnologia informației și mediul înconjurător vor fi la îndemână elevilor în proiectul „IT is for me”

  • „IT is for me” – „IT-ul este pentru mine” este un nou proiect destinat elevilor interesați de domeniul IT;
  • Proiectul este implementat de Asociația VERTIK pentru Viitor în parteneriat cu Women in Tech România, cu sprijinul Fundației Orange, în perioada iunie – decembrie 2023;
  • Valoarea totală a proiectului este de 10.000 Euro.

Grupul de inițiativă în politici publice VERTIK pentru Viitor în parteneriat cu Women in Tech România lansează inițiativa „IT is for me” – „IT-ul este pentru mine”, în mai multe școli gimnaziale și licee din România pe perioada a 4 luni. Proiectul educațional își propune să încurajeze elevi din România, din clasele VI-XI, către studii în domenii STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică), demonstrând că domeniul IT este unul accesibil oricui, indiferent de gen, urmărind să reducă stereotipurile de gen în alegerea parcursului educațional, dar și să contribuie la conștientizarea schimbărilor climatice. Seria de ateliere tematice va combina știința cu tehnologia informației cu scopul de a identifica soluții pentru a proteja mediului înconjurător.

Proiectul este implementat cu sprijinul Fundației Orange, în cadrul programului „Susține un ONG”, program anual ce încurajează participarea activă a angajaților companiei în proiecte sociale, valoarea totală a finanțării fiind de 10.000 Euro.

Ioana Grigore, Head of HR @Orange Services – managerul programului

„˂˂IT is for me˃˃ este pentru mine despre echilibru, încredere și dedicare: echilibrarea diversității de gen într-o zonă preponderent masculină, încrederea că fiecare dintre noi individual și prin comunități putem influența viitorul planetei și dedicarea de a face acțiuni clare, coordonate pentru ca aceste valori să prindă viață, să capete concretețe. Abia aștept să fiu un voluntar și eu, să pot povesti despre proiect și despre experiențele frumoase pe care le vom avea.”

Elevii pot participa la ateliere tematice interactive, peste 125 de copii având oportunitatea de a beneficia de acest program, 50% dintre aceștia fiind fete. „IT is for me” își propune să păstreze interesul copiilor pentru domeniile STEM și să îi inspire să exploreze o carieră în aceste domenii.

Daniela Șerban, fondator VERTIK pentru Viitor, VERTIK Group

Sunt mamă de fetițe gemene și văd prin ele cum se formează o nouă generație de femei lider. Cred că este momentul să depășim stereotipurile de gen și să încurajăm talentul și creativitatea copiilor noștri. În România, cercetările arată că fetele obțin rezultate mai bune la științe, dar își pierd interesul pentru studii STEM după 7-10 ani. Cu programul educațional ˂˂IT is for me – IT-ul este pentru mine˃˃, ne propunem să menținem interesul copiilor pentru aceste domenii ale viitorului.”

Programul va începe din septembrie 2023 în 5 școli din România cu sprijinul a peste 25 de voluntari, cu rol de mentori. Cei care își doresc să se alăture echipei de voluntari sunt invitați să aplice pe paginile de social media ale organizatorilor programului: all@vertikgroup.eu și Women in Tech Romania (Facebook, Linkedin si Instagram) sau direct aici.

Iulia Decu, manager Programe educaționale, Women in Tech Romania

“Ca mama, învățătoare și profesionist în IT cred cu tărie că educația, diversitatea și tehnologia sunt cele 3 ingrediente cheie ale viitorului omenirii. Programul nostru combină aceste elemente cu intenția de a aprinde o scânteie a cunoașterii în mintea și sufletul unor elevi și mai ales eleve din medii mai puțin favorizate. Este despre șanse egale, despre încredere în forțele proprii și despre reziliență, aspecte foarte importante în societatea viitorului.”

Despre VERTIK pentru Viitor

Asociația VERTIK pentru Viitor este un grup de inițiativă în politici publice înființat în urmă cu 3 ani, parte din VERTIK Group, dedicat politicilor publice pentru dezvoltare sustenabilă. Un incubator de idei pentru creștere economică bazat pe valori, VERTIK are o viziune care integrează politici de dezvoltare a capabilităților noastre, construcții orizontale, transversale și sectoriale pentru o Românie prosperă, pregătită pentru viitor.

Despre Women in Tech România

Inițiativa Women in Tech Romania este activă din noiembrie 2022 în țara noastră. Odată cu deschiderea diviziei din România, țara noastră s-a alăturat misiunii organizației globale Women in Tech de a sprijini 5 milioane de fete și femei în tech până în 2030. Women in Tech este lider mondial în rândul organizațiilor pentru incluziune, diversitate și echitate în STEM. Organizația neguvernamentală numără peste 250.000 membri în întreaga lume cu divizii pe 6 continente. Cu sediul central la Paris, Women in Tech este o mișcare globală care deține în prezent divizii în 45 de țări.

Despre Fundația Orange

Fundaţia Orange este o organizaţie non-profit care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. Din anul 2012, Fundaţia Orange a investit peste 6 milioane de euro în cadrul programelor sale ce susțin dezvoltarea comunităților vulnerabile și integrarea persoanelor defavorizate, prin promovarea și implementarea tehnologiei și a metodelor digitale în proiecte de educație, cultură și incluziune socială. Pentru detalii, vizitaţi www.fundatiaorange.ro.